Kuchnia

soki

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem



(na 9-10 szklanek 200 ml)



Składniki

2-2,5 kg zielonych, kwaskowatych jabłek (najlepiej odmiany Granny Smith)
1,5-2 kg soczystej marchewki
1 cały średniej wielkości świeży korzeń imbiru
lód



Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Usuwamy pianę z wierzchu, odmierzamy litr soku. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę, odmierzamy 850 ml soku. Następnie wyciskamy sok z imbiru, odmierzamy 2-3 łyżki. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy z lodem. Uwaga: jeśli nie mamy w domu sokowirówki, możemy użyć jednodniowego soku marchewkowego oraz nie pasteryzowanego soku jabłkowego. Jeśli napój ma być przeznaczony dla dorosłych, sok jabłkowy można zastąpić bardzo zimnym cydrem. Aby otrzymać sok z imbiru, należy pokroić obrany korzeń na kawałeczki, zmiksować go w blenderze, a następnie zawinąć w podwójnie złożoną gazę i mocno wycisnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation