Kuchnia

kasza jaglana

placki z kaszy jaglanej

Składniki:
ugotowana kasza jaglana (przepis, nieduża miseczka)
jajko (w wersji wegańskiej można pominąć)
skrobia kukurydziana (1 lub 2 łyżki)
olej słonecznikowy nierafinowany (2 łyżki)
szczypta kurkumy (kurkuma ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne o czym pisałam już wielokrotnie)
woda
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę zmiksuj z jajem, kurkumą, olejem i skrobią na gładką masę, dolewając odrobinkę wody, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, jednakowoż spływającej z łyżki i łatwo rozprowadzającej się na patelni (masa powinna być gęściejsza niż na ciasto naleśnikowe). Na niezbyt mocno rozgrzanej patelni rozprowadź dosłownie odrobinę oleju, TYLKO przed pierwszą partią placków. Nakładaj po łyżce masy i kolistymi ruchami rozprowadzaj by osiągnąć cienkie, owalne placki. Kiedy wierzch placków się "zetnie", kiedy są już odpowiednio "posuszone", odwróć je na drugą stronę na krótką chwilę i smaż kolejne. Jeśli placuszki "rozpadają się", dodaj do następnej partii jeszcze odrobinę skrobi i ponownie zmiksuj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation