Podróże i miejsca

rozmaitości

ZDROWE CIASTO MARCHEWKOWE BEZ TŁUSZCZU


Ciasto marchewkowe bez tłuszczu
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki otrębów
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 średnie jabłko
2 marchewki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stewii

polewa
300g chudego serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka stewii

Jajka miksujemy z połową mleka. Jabłko i marchew ścieramy na tarce i lekko odsączamy. Do jajek dodajemy wymieszane suche składniki i miksujemy ponownie. Dodajemy starta marchewkę i jabłko, mieszamy łyżką i dolewamy resztę mleka jeżeli masa jest zbyt gęsta. Pieczemy około 35 min w 170 stopniach- aż do suchego patyczka.

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, serek mieszamy ze stewią i dodajemy do tego żelatynę, mieszamy ponownie. Masę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta i odstawiamy do lodówki aż stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation