Kuchnia

DESERY

Desery, które ociekają czekoladą


Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!

Drinki
Co na obiad?
Szybkie i łatwe
Wegetariańskie

Polecamy
Fondue,
Kurczak,
Na przyjęcie

Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > Inspiracje
Desery, które ociekają czekoladą

red.
26.10.2012 01:44
A A A Drukuj
Co jest najlepsze na jesienną chandrę? Czekolada. W dużych ilościach, bo przecież nie od dziś wiadomo, że ta słodycz ma zbawienne działanie na psyche.
Fondant czekoladowy
poprzednie 1/9 następne

Nic dziwnego, że Anglicy nazwali ten deser "lava cake", bo jak magma z wulkanu, czekolada płynie prosto na talerz.



Składniki:

2 tabliczki ciemnej czekolady (75% kakao)
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła

Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Odłóż 4 kostki - przydadzą się później. Kiedy czekolada się roztopi dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodaj żółtka i ubite białka.
Przygotuj naczynia do zapiekania. Możesz użyć kokilek do sufletów. Wysmaruj je masłem i wlej czekoladową masę. Rozgrzej piekarnik do 200oC. W każdej z porcji zanurz po dwie kostki czekolady i odstaw na 15 minut by się schłodziły. Następnie wstaw do piekarnika. Piecz maksimum 10 minut. W tym czasie deser wyrośnie. Po wyciągnięciu odstaw jeszcze na 3 minuty. Odwróć foremki na talerzu i podawaj natychmiast!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation