Kuchnia

dobrusie dla podniebienia

Jajka faszerowane z chrzanem
12 sztuk (na 4-6 osób)

6 jajek, ugotowanych na twardo
1/4 szklanki majonezu
1 łyżeczka chrzanu (lub do smaku, zależy od ostrości chrzanu)
1 łyżeczka żółtej amerykańskiej musztardy (lub innej ulubionej)
sól i biały pieprz, do smaku
do dekoracji: słodka czerwona papryka w proszku i natka pietruszki
Ugotowane i ostudzone w zimnej wodzie jajka obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój w poprzek na pół, wcześniej ścinając lekko oba czubki (żeby później mogły stabilnie stać na półmisku). Delikatnie powyjmuj żółtka i przetrzyj je przez sitko. Białka umyj i osusz.

Przetarte żółtka wymieszaj z majonezem, chrzanem i musztardą. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku. Połówki białek napełnij masą, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego z ząbkowana końcówką. Po napełnieniu posyp lekko papryką i udekoruj natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation