Design

Design

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ POD ŚMIETANKOWĄ KOŁDERKĄ

Składniki:
Ciasto na spód:
200 g ciasteczek LuGo czekoladowych
85 g masła
Masa serowa:
750 g białego sera (jak zwykle używam Oetkera)
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
250 g mleka skondensowanego słodzonego
5 jajek
300 g białej czekolady
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch:
250 g sera białego Oethera
200 g śmietany 12%
100 g (można 200g, ale po co dodawać kalorii) śmietanki 30%
90 g cukru pudru

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175'C.
Spód: pokruszyć ciasteczka drobno. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę spodową rozłożyć równomiernie na papierze. Piec w 175'C przez 7 minut. Wyciągnąć z piekarnika.
Masa serowa: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować sery, z mąką i mlekiem skondensowanym. Następnie dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Na koniec dodać czekoladę i wanilię. Masę serową ułożyć na upieczonym spodzie. Piec w 175'C przez 15 minut, następnie przez 45 minut piec w 150'C. W między czasie ubić śmietankę 30%. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę 12% z serkiem i cukrem. Na koniec wymieszać masę serową wierzchnią ze śmietanką 30%. Wyciągnąć sernik z piekarnika i nałożyć wierzch. Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 30 minut w temperaturze 150C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation