Kuchnia
ciacha i inne słodkości
TORT KAWOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ ~ Z PIEKARNIKA
Składniki ciasta:
8 jajek
8 czubatych łyżek cukru pudru
8 łyżek przesianej mąki
4 łyżki kawy drobno mielonej lub kawy instant*
2 łyżki oliwy
*obydwie kawy dają ciekawy, ale kompletnie różny kawowy smak, poza tym ciasta różnią się kolorystycznie, więcej o tym w uwagach.
Składniki masy:
1 l mocno schłodzonej śmietanki 30 lub 36% (do ubijania)
3 tabliczki białej czekolady (razem 300g)
1/3 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
czubata łyżka żelatyny
Dodatkowo:
4-5 łyżek aromatycznego alkoholu, u mnie Kahlua - likier kawowy
1 szklanka przegotowanej wody
1 mała łyżeczka soku z cytryny
15 dag płatków migdałowych uprażonych na złoto na suchej patelni
tabliczka czarnej czekolady
łyżeczka kawy instant
Ze składników ciasta przygotowujemy biszkopt. Ja robię to w ten sposób, że ubijam jajka z cukrem przez długą chwilę, aż masa kilkakrotnie powiększy swoją objętość i lekko zesztywnieje. Następnie dodaję kawę, a potem, mieszając już delikatnie, stopniowo mąkę, na koniec oliwę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.
Gdy ciasto siedzi w piekarniku przygotowujemy masę. Ze śmietany odlewamy 1/2 szklanki i podgrzewamy na bardzo słabym ogniu razem z wanilią lub ekstraktem waniliowym. Gdy śmietana jest ciepła wrzucamy pokruszoną w kostkę białą czekoladę i od tego momentu nie oddalamy się od garnka - masa ma tendencje do przywierania, musimy ją bezustannie mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady, trwa to 3-4 minuty. Gotową masę zdejmujemy z ognia.
W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy łyżkę żelatyny, mieszamy do momentu aż znikną grudki.
Do wysokiej miski wlewamy pozostałą śmietanę i ubijamy ją mikserem na wysokich obrotach. Śmietana jest ubita, jeśli jest idealnie sztywna i miska daje się odwrócić do góry nogami.
Tak przygotowaną śmietanę mieszamy delikatnie ale bardzo dokładnie z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną i odstawiamy, ale nie do lodówki, bo masa zbyt szybko zastygnie.
Uwaga, jeśli do robienia masy czekoladowej używamy kawałka laski wanilii wyjmujemy ją przed ostatecznym połączeniem mas!
Pozostaje nam jeszcze przygotowanie ponczu - mieszamy alkohol z wodą, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny.
Ostudzone ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą z części nasączamy delikatnie ponczem i po kolei przekładamy masą. Dobrze jest zostawić 4-5 łyżek masy do udekorowania wierzchu i wyrównania boków.
Przełożony tort wstawiamy do lodówki, aby masa odpowiednio się związała. Dopiero potem przystępujemy do ostatecznego wykańczania ciasta: smarujemy je rozpuszczoną z łyżką masła i łyżką kawy czarną czekoladą, boki obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Możemy zrezygnować z czekolady na wierzchu i po prostu posmarować całość śmietaną z czekoladą.
Uwagi:
- ponieważ nie mogłam się zdecydować czy bardziej mi smakuje ciasto z kawą instant czy z kawą mieloną upiekłam dwa biszkopty każdy z 4 jajek, a następnie każdy przekroiłam na pół i tort przełożyłam naprzemiennie. Dało to dodatkowy efekt kolorystyczny, bo w masie z kawą mieloną widać delikatne drobinki kawy, za to masa z kawą instant ma intensywniejszy kawowy kolor,
- jeśli lubimy zdecydowanie słodkie torty możemy użyć 4 białych czekolad,
- ponieważ masa do tortu sztywnieje dopiero po jakimś czasie, (gdy żelatyna i biała czekolada odpowiednio ją zwiążą) przy przekładaniu tortu warto pomóc sobie obręczą od tortownicy, którą odpinamy dopiero jak masa stężeje. Dzięki temu tort będzie równy i blaty nie będą miały tendencji do rozjeżdżania się,
- można nie dodawać żelatyny, musimy jednak pamiętać, żeby tort nie stał zbyt długo poza lodówką, z pewnością też będzie się trudniej kroił.
- przepis na największą tortownicę.
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