Kuchnia

słodkości

Creme brulee czekoladowy
Składniki:

500 ml śmietanki kremówki -30 lub 36%
6 żółtek
1/3 szklanki cukru brązowego do kremu
2-3 łyżki cukru brązowego na wierzch
laska wanilii
50 g gorzkiej – 70% czekolady
Śmietankę podgrzać z cukrem i laską wanilii. Wymieszać tak, by cukier się rozpuścił. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, ostudzić. Wyjąć laskę wanilii, przepołowić i wydrążyć do śmietanki ziarenka. Żółtka ubić, ale nie na puch, delikatnie, mikserem na małych obrotach. Do masy dodawać powoli przestudzoną śmietankę z wanilią. Za każdym razem delikatnie wymieszać łyżką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przestudzić i wlać do masy, wmieszać. Powstały krem przelać przez sitko do żaroodpornych miseczek. Wstawić do nagrzanego do 110 stopni piekarnika i zapiekać przez godzinę. Wyjąć, po wystudzeniu schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce, by krem zastygł. Przed podaniem każdą porcję oprószyć cukrem i karmelizować go specjalnym palnikiem lub włożyć na chwilę do piekarnika nagrzanego z funkcją grill. Tak, by na wierzchu z cukru powstała skorupka. Można też posypać startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation