Kuchnia

Ciasteczka

Ciasteczka z orzechami i dżemem BLOG MAŁA CUKIERENKA
Kruche, delikatne ciasteczka z aromatycznymi, uprażonymi orzechami. Odrobinę waniliowe z dodatkową nutą smakową, którą daje owocowy dżem. Bardzo smaczne o apetycznym wyglądzie. Polecam … (przepis ze strony http://www.joyofbaking.com )

Składniki:
110g miękkiego masła
50g cukru
1 duże jajko
aromat waniliowy
130g mąki
szczypta soli
100g mieszanki orzechów, np. włoskich, laskowych, migdałów
około 10 łyżeczek dżemu (użyłam dżemu z owoców leśnych)

Piekarnik nagrzać do 180oC. Wszystkie orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić je na 8-10 minut do piekarnika. Gdy ostygną, drobno je posiekać lub zmiksować.

Utrzeć mikserem masło z cukrem (około 3 minuty). Dodać żółtko i parę kropli aromatu waniliowego, dobrze wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z solą i wsypywać ją do masła, mieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Białko ubić.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać w białku, a następnie w poszatkowanych orzechach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kuleczce zrobić wgłębienie (ja zrobiłam końcówką łyżki drewnianej) i nałożyć trochę dżemu (tak około 1/3 łyżeczki). Piec w temperaturze 170oC przez około 12-15 minut.
Udanych wypieków :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation