Kuchnia

zupki i pieczywko

Świetne chlebki do żurku

Składniki na 4 całkiem spore chlebki :

650 dag mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
50 g drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko (w temp. pokojowej)



Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie, do dużej miski przesiałam mąkę, dolałam olej, sól, białko i rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiałam energicznie ręką ok. 10 minut. Po tym czasie nakryłam miskę czystą ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło pięknie. Po godzinie wyrobiłam ciasto jeszcze raz, tym razem krótko i uformowałam z niego 4 chlebki podwijając brzegi pod spód kilka razy. Uformowane chlebki, ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam przykryte na 30 minut żeby wyrosły. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200*C. Wyrośnięte chlebki posmarowałam żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 20 minut. Chlebki wyszły piękne, pachnące, na wierzchu chrupiące, a w środku puszyste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation