Kuchnia

pysznie

Chrupiacy-tort-czekoladowy-z-udzialem-chalwy

Składniki:

Biszkopt:

- 10 jajek

- 10 łyżek mąki tortowej

- 1 łyżka oleju

- 0,5 łyżeczki proszku

- 1 szkl. cukru

- 2 łyżki kakao



Ubijamy białka potem dodajemy po łyżce cukru a na koniec dodajemy żółtka rozmieszane z olejem. Dobrze ubijamy, następnie dodajemy przesianą mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy w temp. 200 st. C przez 1 godz. Przekroić 2 razy, co da nam 3 warstwy tortu. Biszkopty nasączamy posłodzoną wodą z dodatkiem aromatu arakowego lub rumowego.



Masa mascarpone: x2

- 3 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 serek mascarpone

+ 1 batonik chałwowy sezamowy

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze zmiksowanych żółtek dodajemy serek mascarpone i nadal ucieramy. Następnie wykładamy masę na biszkopt a na nią wysypujemy pokrojony batonik chałwowy i przykładamy drugim biszkoptem.



Masa maślana:

- 3/4 kostki masła

- 2 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki kakao

+ 15 dkg orzechów włoskich i 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady



Dodatkowo na wierzch:

- 1 batonik chałwowy

- tabliczka mlecznej czekolady

Masło ucieramy z ubitymi jajkami i cukrem, na koniec dodajemy kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na placek i boki tortu. Na masę wysypujemy pokrojone orzechy włoskie i gorzką czekoladę. Przykrywamy trzecim plackiem na który wykładamy raz jeszcze zrobioną masę mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojoną chałwą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia na ok. 2 godz. następnie oblewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą mleczną i włożyć do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation