Święta i uroczystości

wielkanocnie

Pisanki farbowane w cebuli

Potrzebne:
łupiny z cebuli (średnio łupiny z 1-2 cebul na 1 jajko), 2-3 łyżki octu, jajka, rajstopy, listki – pietruszki, koniczyny, bluszcz... cokolwiek tylko znajdziesz, naklejki – serduszka, motylki, kurczaczki..., nożyczki.

Umyj jajka w mydlanej wodzie, aby dokładnie je wyczyścić z wszelkich nieczystości. Dokładnie je osusz przed przystąpieniem do pracy.

Umieść listki i/lub naklejki na jajkach. Naklejki to prosta sprawa, ale jak umieścić listki? Po prostu zmocz je delikatnie w wodzie i przyłóż do jajka. Możesz też użyć kleju. Działa!

Potnij rajstopy na 10 centymetrowe tuby. Potrzebujesz jednej takiej tuby na jedno jajko.

Zawiąż jeden koniec tuby z rajstopy na supeł. Ostrożnie włóż jajko do rajstopy. Naciągnij delikatnie rajstopy i zawiąż supeł z drugiej strony. Uważaj, żeby nie przemieścić naklejek i/lub listków. Dzięki temu będą się one lepiej trzymać w miejscu.

Łupiny i ocet umieść w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut.

Dodaj do wrzątku jajka (uważaj, żeby nie pękły). Gotuj około 10-12 minut. Im dłużej gotujesz tym ciemniejszy kolor będą miały jajka. Ale pamiętaj, żeby potem zjeść jajka nie możesz ich za długo gotować.

Gdy jajka złapią kolor wyjmij je z wody. Pozostaw do wystygnięcia.

Dopiero z zimnych jajek możesz ściągnąć rajstopy oraz listki i/lub naklejki.

Możesz wypolerować jajka odrobiną oliwy lub oleju, aby pięknie lśniły. Świetnie się prezentują.

Żródło: www.tipy.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation