Kuchnia

Cheesecakes <3

Cytrynowy sernik z... ziemniakami!

Składniki:
- 150 g maślanych ciastek (petit beurre)
- 80 g roztopionego masła
- 500 g twarogu (u mnie Delfiko, polecam też Mój Ulubiony - to są prawdziwe, pełnotłuste, już zmielone twarogi!)
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 120 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 4 jaja
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka i sok z jednej dużej cytryny
- cukier puder do posypania

Ciasteczka zmiksować na piasek, następnie zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać. Masą wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
Ziemniaki zmiksować w blenderze lub przepuścić przez praskę aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Dodać żółtka, masło, cukier i twaróg, zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąki i ponownie zmiksować. Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do masy serowej, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach do masy, którą następnie wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec około 1 h w temperaturze 180 stopni, aż do uzyskania złotego koloru - jeśli za bardzo się zrumieni, przykryć folią (ja piekłam swój trochę za krótko i środek nie stężał, co wcale nam jednak nie przeszkadzało). Wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, żeby stężał. Podawać posypany cukrem pudrem i odrobiną skórki cytrynowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation