Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami
SKŁADNIKI:

3 tabliczki białej czekolady
45 g cukru pudru
225 g mąki pszennej
180 g masła
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
500 g świeżych truskawek
Listki melisy (do ozdoby)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier puder, dodajemy masło i całość zagniatamy. Gotowe, zagniecione ciasto pakujemy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około trzydzieści minut. Formę do tarty smarujemy delikatnie masłem i wykładamy na nią ciasto. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 C. Ciasto nakłuwamy widelcem lub obciążamy fasolą. Gotową formę z ciastem wstawiamy na około dwadzieścia minut do wcześniej nagrzanego piekarnika. Kiedy nasze ciasto jest już złote, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Łamiemy białą czekoladę na mniejsze kawałki, wkładamy ją do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gotową rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do delikatnego zastygnięcia. Natomiast do drugiej miski przekładamy cały serek mascarpone i miksujemy go za pomocą miksera. Kiedy serek zacznie robić się puszysty dokładamy do niego wcześniej przygotowaną czekoladę. Cały czas miksujemy, aż do całkowitego połączenia się składników. Kiedy krem jest już gotowy, odkładamy go na około dwadzieścia minut do lodówki. Truskawki myjemy, czyścimy ze szypułki, osuszamy i kroimy na cztery części. Schłodzony krem wykładamy na wcześniej upieczoną tarte. Całość dekorujemy truskawkami i listkami melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation