Kuchnia

Przepisy na pełny brzuszek

*** SERNIK MARCEPANOWO-WIŚNIOWY ***

Składniki ciasta:

ok. 20 dag pokruszonych czekoladowych herbatników ( u mnie jak zwykle herbatniki domowe)
2 łyżki rozpuszczonego masła
80 dag tłustego sera do serników (min. 20% tłuszczu)
1/2 szklanki cukru
ok. 30 dag gotowej lub domowej masy marcepanowej
1-2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki amaretto
5 jajek

do ozdoby:
1 puszka wiśni we frużelinie
3 łyżki wiśniówki
4-5 łyżek płatków lub słupków migdałowych

przepis na tortownicę 21-24 cm

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone na piasek herbatniki łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy je na dno cienką warstwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy prze około 15-20 minut. Spód powinien być suchy i sztywny.
Masę marcepanową mieszamy ze śmietanką i lekko podgrzewamy aż do uzyskania gładkiej, półpłynnej konsystencji. Ser mieszamy z cukrem. Dodajemy masę marcepanową, skórkę i amaretto. Sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco słodka (to zależy od zawartości cukru w marcepanie), a następnie pojedynczo dodajemy całe jajka. Masy nie należy nadmiernie ubijać, wszystkie składniki powinny być po prostu wymieszane.
Ser wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na około 40 minut. Gotowy sernik powinien mieć lekko płynny środek.
Po upieczeniu sernik delikatnie okrawamy dokoła, studzimy, a następnie zimny wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin. Dopiero po upływie tego czasu możemy wyjąć go z formy. Gotowy sernik ozdabiamy wiśniami we frużelinie wymieszanymi z wiśniówką. Dobrze jest wymieszać je na kilka godzin przed podaniem, żeby zdążyły nabrać aromatu. Boki obsypujemy migdałami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation