Kuchnia

Przepisy

Składniki :
2 szklanki mąki
100 g masła
4 łyżki stołowe kakao
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego bądź maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietany 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
4 łyżki stołowe cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej
Do nasączenia:
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki letniej wody
odrobina cukru bądź cukru pudru
Dodatkowo:
3 banany
3 łyżki stołowe soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Masło przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średniogęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów:
Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
Wykończenie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
Masę wyłożyć na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.Kopiec kreta - Przepis - Gotowanie ze stylem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation