Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z orzechami

Składniki

Ciasto:

mąka pszenna, 2 i 1/4 szklanki
miękkie masło, 190 g
aromat migdałowy, 1/3 łyżeczki
cukier puder, 3/4 szklanki
żółtka, 3 sztuki
śmietana, 1 i 1/2 łyżki
Masa:

masa kajmakowa / krówkowa, 570 g
czekolada gorzka, 200 g
śmietana kremówka (30%), 120-150 ml
rum, 2 łyżki
aromat migdałowy, 4 krople
orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, łącznie 1 szklanka

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem. Rozłożyć ciasto tak, aby boki były wyższe. Następnie nakłuwać widelcem w paru miejscach. Chłodzić w lodówce przez 15 minut. Przykryć papierem do pieczenia i wyspać obciążenie w postaci kulek ceramicznych / grochu / fasoli. Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół. Ściągnąć obciążenie i papier, zapiekać kolejne 12 minut.
Na wystudzonym spodzie rozłożyć równomiernie masę kajmakową i włożyć do lodówki.
Czekoladę, śmietanę, rum i aromat rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy lekko wystygnie rozprowadzić na masie krówkowej.
Orzechy i migdały prażyć chwilę na suchej patelni. Ściągnąć brązowe skórki. Rozrzucić po masie czekoladowej. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation