Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa

50 g płatków migdałowych
250 g masła
80 g drobnego cukru
3 żółtka
1 jajko
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli
250 ml letniego mleka
500 g mąki, przesianej
2 łyżeczki drożdży instant
80 g rodzynek, obtoczonych w mące
cukier puder do posypania


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy foremkę na babkę, dokładnie smarujemy ją wewnątrz masłem i obsypujemy płatkami migdałowymi tak, aby się przylepiły do ścianek.
Masło ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy po 1 żółtku, starannie ubijając po każdym dodaniu, na koniec dodajemy całe jajko i również dokładnie ubijamy. Mieszamy ze startą cytrynową skórką, solą i odrobiną mąki, po czym dodajemy drożdże, mleko i całą, pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto (ręcznie lub mechanicznie) przez około 5 minut. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tak, aby zostało ok 2,5 do końca foremki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy ok 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st C i dopiekamy jeszcze ok 20 minut.
Wyjmujemy ciasto na kratkę i posypujemy cukrem pudrem, po czym przykrywamy ściereczką, do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation