Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Świąteczne jajka z wędzącym pstrągiem i awokado – dla 4 osób:

6 jajek ugotowanych na twardo
150 g wędzonego pstrąga (makreli lub łososia)
6 pomidorków koktajlowych
2 dojrzałe awokado
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 dymka mały
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta papryczki z Espelette (lub chili)

Przygotowanie:
Koperek umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Odłożyć 2-3 gałązki do dekoracji.
Obrać i bardzo drobno posiekać dymkę. Obrać awokado i skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Oczyścić pstrąga z ości i rozgnieść widelcem na drobne kawałki. Jajka przeciąć na pół. Oddzielić białka od żółtek. Białka zmiksować z awokado i koperkiem. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Żółtka utrzeć ze śmietaną i pstrągiem na gładką masę. Dodać dymkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryczką. W szklaneczkach ułożyć warstwami mus z awokado i masę z jajek z pstrągiem*.
Tuż przed podaniem oprószyć kawałeczkami pomidorków delikatnie oprószonymi solą, pieprzem i koperkiem.

*tak przygotowane szklaneczki można przykryć folią spożywczą i przechowywać kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation