Kuchnia

baton

Calzone (Włochy)

Ciasto:

450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

4 łyżki oliwy extra vergine
2 cebule, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, posiekane
220 g pieczarek, pokrojonych
220 g szynki, pokrojonej
2 łyżki posiekanego oregano
sól i pieprz do smaku
4 łyżki gęstego sosu pomidorowego
220 g świeżego parmezanu
jajko roztrzepane do posmarowania



Nadzienie: Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać pokrojoną szynkę, oregano i przyprawy. Odstawić.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła smarować sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą (jednak nie jest to konieczne, gdyż ciasto lepi się idealnie), zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
Piec w temp. 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation