Kuchnia

Słodkości

Jabłecznik z migdałami

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
150 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
1 żółtko
100 g zimnego masła
szczypta soli
750 g kwaskowych i nie za twardych jabłek
2 lyżki soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
150 g konfitury borówkowej - dałam konfiturę z czerwonej porzeczki z tego przepisu
40 g słupków migdałowych
3 łyżki marmolady morelowej

Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem - 50 g, żółtkiem, solą i masłem, zagnieść ciasto, stworzyć z niego kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki
- jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry, nastęnie gęsto ponacinać i skropić sokiem z cytryny
- budyń ugotować z mlekiem i cukrem
- ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i zrobić brzeg wysokości około 1,5-2 cm
- piekarnik nagrzać do 200 stopni, podpiec kruchu spód około 10 minut
wyjąć, posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć budyń, poukładać jabłka
- wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 35 minut w tej samej temperaturze - 200 stopni
- migdały podprażyć na patelni, galaretkę z papierówek podgrzać
- upieczone ciato wyjąć, jabłka pomarować gorącą galaretką i posypać pomiędzy nimi płatki migdałów
- wystudzić około 20-25 minut w formie, potem przenieść ciasto na talerz, zupełnie wystudzić a najlepiej wstawić na około 45-60 minut do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation