Kruszon
Jest to napój bardzo orzewiający i w Rosyi powszechnie używany. Kruszon można przyrządzić z różnych win białych, począwszy od najlżejszego krajowego, francuskiego, reńskiego, aż do szampańskiego. Owoce najsmaczniejsze i najwięcej używane do kruszonów są: ananas, brzoskwinie, truskawki, poziomki i pomarańcze. Ananas należy przed wydaniem obrać i pokrajać w cienkie plasterki, odrzucając pestki, pomarańczę wraz ze skórką pokrajać w bardzo cienkie plasterki, odrzucając pestki, brzoskwinie i truskawki pokrajać w ćwiartki. Do szampańskiego wina używa się ananas lub brzoskwinie. Do szampana nie dolewa się koniaku ani likieru. Na bale, wieczory tańcujące, dolewa się do butelki białego wina cały syfon wody salcerskiej z dodaniem poziomek lub pomarańcz. Kruszon podaje się w dużych kryształowych dzbanach napełnionych w mniejszej połowie lodem, do mieszania używa się duża łyżka srebrna lub drewniana.
Kruszon
Trzynaście deka cukru obetrzeć o skórkę pomarańczy i cytryny. Obraną pomarańczę pokrajać w plasterki i dać do wazy, także powyższy cukier, oraz dwie łyżki tłuczonego cukru i konfitur z truskawek lub ananasu. Na te ingredyencye nalać 2 butelki wina, mięszać aż się cukier rozpuści; póniej dodać kawałki lodu. Jeżeli ma być podany na wystawne przyjęcie wlać wina francuskiego lub reńskiego.
Kruszon z ananasu
Dniem naprzód, wieczorem pokrajać ananas w cienkie plasterki, pocukrować, biorąc na flaszkę wina 2 łyżki cukru, dać do wazy i przykryć szczelnie. Na drugi dzień rano wlać 2 flaszki białego wina, zamieszać dobrze i przykryć znowu. Przed samym użyciem wlać resztę wina, (na jeden owoc proporcya 15 flaszek wina) 1 flaszkę szampana, 2 flaszki wody salcerskiej lub sodowej. Znakomity ten chłodnik, gdy starannie zrobiony oddaje nieocenione usługi podczas tańców. Uważać jednak trzeba aby nie za prędko wlać szampan i wodę salcerską, gdyż kwas węglowy się ulatnia. Przed wydaniem skosztować: gdy za mało słodki dodać trochę syropu.
Kruszon łatwy i tani
1 butelka wina, 2 pomarańcze, 3 łyżki kryształowego tłuczonego cukru, duży kieliszek koniaku i maraskino.
Cardinal
Pięknie cieniutko obrane skórki z 3 pomarańcz włożyć do wazy, wlać 3 szklanki wody, butelkę wina reńskiego, dodać cukru do smaku i sok z 4 pomarańcz, nakryć szczelnie nie poruszając przez 3 godziny. Potem przecedzić do dzbana z lodem, przed samem podaniem wlać pół butelki szampana i zafarbować na różowo czerwonym winem Johanisnberger.
Poncz a la glace.
Przyrządzić lody ponczowe, zmieszać z rumem wedle upodobania. Ubitą z cukrem piankę z 2 białek pomieszać kilka sekund, napełnić szklaneczki ponczowe, w których na wierzchu utworzy się biała piana.
Poncz owocowy
Przyrządzić lody ze świeżych owoców, domieszać tyle dobrego wina, aby wynosiły 4 części całej masy: przy jasnych owocach białego, przy ciemnych czerwonego wina, wymięszać dobrze i podać w szklaneczkach od wina.
Granit
Włożyć w wazę 25 deka cukru, łyżeczkę od czarnej kawy tartej skórki cytrynowej, wlać butelkę malagi, (może być inne wino krajowe) a gdy się cukier rozpuści, przecedzić przez gęsty muślin, wlać w puszkę od lodów, i zamrozić, kręcąc tak długo dopóki się płyn nie zetnie. Zwracam uwagę, że wszystkie napoje przy zamrażaniu kręcić tylko w jedną stronę.
Spoom a larac
Potrzebną ilość lodów ananasowych o 18 stopniach cukromierza zamrozić. Domieszać na litr lodów szklankę araku. Podaje się w szampanówkach.
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