Kuchnia

cook

Domowe burgery

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego (ja w domowych burgerach lubię mieszane wołowo- wieprzowe, ale możecie użyć jednego rodzaju)
2 łyżki musztardy
szczypta ostrej papryki
2 średnie papryki (czerwone)
1 cebula
ulubiony żółty ser
4 bułki pszenne z sezamem (lub inne)
konfitura z czerwonej cebuli (z tego przepisu)
sól, pieprz
oliwa


Mięso przełożyć do miseczki, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować płaskie kotlety wielkości bułek (ja do tego używam foremki do smażenia jajek sadzonych). Gotowe kotlety usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej) w zależności od tego jak lubicie najbardziej- mniej lub bardziej wysmażone. W międzyczasie przygotować paprykę. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie z odrobiną soli. Dodać pokrojoną w paski paprykę, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż papryka zrobi się lekko brązowa po bokach. Gotową przełożyć do miseczki. Bułki przekroić w poprzek, na spodzie ułożyć paprykę, następnie mięso, plastry sera i konfiturę z cebuli. Wierzch przykryć górną częścią bułki. Gotowe burgery ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 10 minut, aż ser się roztopi (chyba, że przygotowaliście wcześniej kotlety i zdążyły już wystygnąć :)). Podawać z dodatkiem ulubionych sosów: BBQ, pomidorowym, czosnkowym, itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation