Kuchnia

Słodycze słodycze...

Sernik z jabłkami i orzechami włoskimi
SKŁADNIKI (sernik o średnicy 25 cm):

NA SPÓD:

230 g mąki tortowej
100 g ciemnego cukru trzcinowego Muscavado
200 g masła
200 g orzechów włoskich
NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg mielonego twarogu śmietankowego
300 g drobnego, białego cukru
5 jaj
2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
NA WIERZCH:
6 kwaśnych jabłek
4 – 5 łyżek ciemnego cukru trzcinowego Muscavado
gotowa masa kajmakowa/krówkowa
80 g orzechów włoskich
1 łyżka masła
szczypta cynamonu

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową zatem wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Rozpoczynamy od przygotowania spodu sernika.
Orzechy włoskie rozdrabniamy na okruchy. Można to zrobić na kilka sposobów: wsypując do moździerza i rozbijając, rozdrabniając w robocie kuchennym za pomocą noża obrotowego, rozbijając tłuczkiem do mięsa zamknięte w opakowaniu z grubej folii.
Mieszamy w misce mąkę z cukrem i rozdrobnionymi orzechami. Dodajemy kostkę masła pociętą na małe kawałki i palcami rozcieramy masło wraz z suchymi składnikami na kruszonkę.
Spód blachy tortowej o średnicy 25 cm wykładamy kruszonką i ugniatamy na jednolita warstwę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Podpieczony spód wyciągamy ale piekarnika nie wyłączamy.
W czasie gdy stygnie nam spód robimy masę serową.
Do pojemnika od miksera przekładamy ser i zaczynamy go mieszać wraz z cukrem na wolnych obrotach miksera (cukier dosypujemy stopniowo).
Jajka rozbijamy do miseczki i wlewamy wszystkie na raz do wymieszanego sera z cukrem. Następnie dolewamy śmietanę i wanilię ciągle mieszając na wolnych obrotach.
Wyłączamy mikser, szpatułką zgarniamy składniki, które przyległy do ścianek naczynia i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
Masę serową wylewamy na przestudzony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy przez około godzinę, przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180 st. C, a przez pozostały okres czasu w 160 st. C. Piekarnik wyłączamy gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu foremką środek będzie jeszcze drżał. Wtedy uchylamy drzwiczki piekarnika, wkładamy w nie drewnianą łyżkę i przymykamy tak, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin (najlepiej na noc).
Gdy ciasto zastygnie możemy przygotować przybranie.
Jabłka myjemy, obieramy i skrawamy na tarce (na boku z nożykami) na cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy jabłka i posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy ostrożnie mieszając, aż sok wyparuje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni.
Gotową masę kajmakową podgrzewamy aby stała się płynna.
Na masę serową wykładamy jabłka, polewamy kajmakiem i posypujemy orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation