Kuchnia

JEDZONKO

Zupa strogonow

Składniki (na 6-8 osób)
700 g fileta z kurczaka
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
400 ml kwaśnej śmietany 18%
1 cebula
1,5 litra bulionu
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz
2 łyżki mąki
Wykonanie
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki, podsmażamy na oliwie lub oleju. Przekładamy do dużego garnka, w którym zupa będzie się gotowała. Dolewamy bulion i zaczynamy gotować. Najlepiej użyć przygotowanego wcześniej bulionu z warzyw lub mięsa, można także zastąpić go ekologiczną kostką rosołową. Następnie oczyszczamy pieczarki, kroimy w plasterki i podsmażamy. Paprykę wraz z cebulą kroimy w kostkę i również chwilę dusimy na ogniu. Pieczarki, paprykę i cebulę przekładamy do zupy i gotujemy około pół godziny. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy oraz śmietanę. Na koniec zagęszczamy zupę mąką rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wodę. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation