Kuchnia

kulinaria

CHLEBEK NAAN
Bardzo znany w hinduskiej kuchni.

Składniki:
500g mąki
300ml mleka
2 łyżeczki suszonych lub 15g świeżych drożdży
2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki oleju
200ml gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Wykonanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, w środku zrobić zagłębienie. W rondlu ustawionym na małym ogniu podgrzać mleko do temp. pokojowej. Jeżeli do przygotowania chlebka używamy świeżych drożdży, należy je wymieszać z odrobiną mąki oraz mleka i odstawić na bok, żeby urosły.

Do mąki dodać drożdże, czarnuszkę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce wymieszać jaja, olej i jogurt, całość przelać do mąki wraz z 250ml mleka i dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto wyda wam się zbyt suche, dolejcie pozostałe 50ml mleka. Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i ugniatać przez 5 minut, aż będzie elstyczne i gładkie. Na koniec włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia, co potrwa nawet kilka godzin.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. Na dnie piekarnika ustawić blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność; dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.

Wyrośnięte ciasto przekłuć, przez chwilę ugniatać, następnie podzielić na dziesięć porcji. Każdą formować palcami, nadając jej kształt łzy. Chlebki układać na posmarowanej tłuszczem lasze. Piec na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewrócić na drugą stronę i piec 5 minut. Jeżeli blacha jest dość duża, można piec dwa chlebki jednocześnie. Po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką i połozyc w ciepłym miejscu.

Podobnie postępować z pozostałymi poracjami ciasta. Naan można piec tylko na najwyższej półce, a jeżeli woda z blaszki ustawionej na dnie odparuje, należy ją uzupełnić.

Chlebek ten je się zamiast np. ryżu. Raczej nie stanowi on dania głównego. Polecany do kurczaka tandoori.

Przepis pochodzi ze strony www.nigellalawson.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation