Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Pierś z kurczaka ala gulasz (4 porcje)
Piersi oczyścić, rozdzielić na dwie pojedyncze. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety, oprószyć solą, pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić. Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez 2 min aż od spodu lekko się zrumienią.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez 2 minuty. Wyjąć na talerz. Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki i cebulę. Smażyć na większym ogniu przez 2 min, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz. Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez 3 min. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 2 min. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 3 min aż dynia będzie miękka. Do miski wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez 1 min, aż sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation