Kuchnia

Jadła bym słodkie

Jabłecznik zupełnie inny, czyli galaretka z prażonymi jabłkami i cynamonowa panna cotta.

Składniki na 2 lampki do wina:

Galaretka z jabłkami:

250 gr. jabłek prażonych firmy Urbanek lub domowego musu jabłkowego
2 łyżeczki żelatyny w proszku
około 6 łyżeczek zimnej wody


Panna cotta z cynamonem:

200 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki 30 %
70 gr. cukru
3 łyżeczki żelatyny
około 8 łyżeczek zimnej wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
kilka ciasteczek typu Petitki

Przygotowujemy galaretkę:

Do żelatyny dodajemy zimną wodę i odstawiamy na kilka minut. Jabłka podgrzewamy, aż będą ciepłe, następine mieszamy z żelatyną. Galaretkę wstawiamy do przechylonych lampek i tak pochylone lampki ustawiamy w lodówce na około 2 godziny.

Przygotowujemy panna cotta:

Do żelatyny dodajemy zimną wodę i odstawiamy na kilka minut.W małym garnku mieszamy mleko, śmietankę, cukier, wanilię i cynamon. Zagotowujemy i szybko ściągamy z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wlewamy do lampek z galaretką.Odstawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation