Kuchnia

Kulinaria

Jamajski sernik ryżowy


Kluczowe jednak jest tu dodanie wyrazistego w smaku alkoholu, aby sernik nie był mdły. Ja polecam likier pomarańczowy Cointreau, ale może być też Malibu, który nada egzotyczny smak. Wówczas, możecie do masy serowej dodać też 100 g kokosa i uzyskać tym samym bardzo ciekawy smak.



Składniki na tortownicę 20 cm:


Masa serowa:

* 750 g sera (najlepiej sernikowego, z wiaderka)
* 100 g ugotowanego na mleku ryżu (waga przed gotowaniem)
* 3 jajka
* 3 łyżki likieru Cointreau (ewentualnie innego alkoholu o wyraźnym smaku - rum, malibu, amaretto)
* 1 szklanka cukru
* 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
* 40 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Polewa:

* 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
* 2 płaskie łyżki cukru pudru



Ryż gotujemy na mleku ok 20 minut (powinien być bardzo miękki, a nawet rozgotowany). Odstawiamy do przestygnięcia, jednak ryż nie powinien być zbyt zimny, ponieważ wówczas może się zbić w bryłę, i ciężko będzie go rozmieszać z masą serową.

Ser miksujemy z masłem, mąką i cukrem a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Sernik pieczemy ok 70 minut a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy go w nim jeszcze godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy na kilka godzin do przestygnięcia a następnie polewamy go śmietaną wymieszaną z cukrem. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation