Kuchnia

CO NA ŚWIĘTA ...?

white plate: boże narodzenie

przystojny sernik amaro
przepis z książki kuchnia polska xxi wieku

1 kg sera trzykrotnie mielonego
450 g cukru (użyłam 350 g. przyp. l)
100 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej
8 całych jaj
4 białka
100 g borówek
(ja dodałam jeszcze cukier z prawdziwą wanilią, przyp. l)

białka ubić na sztywną pianę. dodawać stopniowo cukier, wciąż ubijając. (na końcu dodałam wanilię).
w drugiej misce ubijać ser dodając po jednym jajku. kiedy masa będzie gładka, dodać rozpuszczone i ostudzone masło i mąkę. wymieszać dokładnie. dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, ale nie miksować.

formę do ciasta (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm), wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, który należy posmarować masłem. całość oprószyć mąką. wlać ciasto.
piekarnik nagrzać do 170 st c.
wstawić sernik, wsypać na wierzch borówki i piec 2 godziny. (po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 150 st c, sernik przykryłam folią aluminiową i dopiekałam w ten sposób, przyp. l)

uwagi:
jak zwykle przy sernikach, tak i przy tym przepisie radzę nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. po upieczeniu ciasta, uchylić nieco drzwiczki i pozwolić sernikowi stygnąć w cieple. dzięki temu opadnie tylko minimalnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation