Kuchnia

Przepisy

Soczewica z pieczarkami

Składniki:
- soczewica – 50 g
- pieczarki – 100 g
- pomidor – 100 g
- cebula – 30 g
- czosnek – 1 ząbek
- natka pietruszki - 5 g (do smaku)
- oliwa z oliwek – 10 g

Cebulę, czosnek i pieczarki obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, chwilę podsmażyć, następnie poddusić przez ok. 10min. Po tym czasie dodać pomidory, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Soczewicę wypłukać, gotować ok. 15-20min. na małym ogniu z dodatkiem 1/2 łyżki soli, aż ziarna zmiękną (trzeba pilnować, bo łatwo ją rozgotować), odlać resztę wody. Dodać pieczarki z pomidorami, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, poddusić przez ok. 5min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation