Kuchnia

Domowe lody

| Manufaktura Czekolady
Domowe lody czekoladowe
Data publikacji: 28 Sierpień, 2013
Obok takich lodów nikt nie przejdzie obojętnie. Dobre na każdą pogodę: na upały, bo w końcu to lody, na deszcz – bo nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada.

Bogate, ale jednocześnie puszyste, przypominają nieco mrożony mus czekoladowy. Delikatna konsystencja to zasługa dodatku niewielkiej ilości alkoholu, który sprawia, że lody do końca się nie zamrażają. Do ich przygotowania nie potrzebna jest maszynka ani nie trzeba ich mieszać co kilkanaście minut. Co więcej, zrobienie takich lodów nie zajmuje więcej niż 15 min (nie licząc czasu chłodzenia).

lody czekoladowe

fot. Kanko* / Foter / CC BY

Składniki:

150 g połamanej czekolady
1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka
1,25 szklanki zimnej śmietany kremówki
2 łyżki dowolnego alkoholu (np. amaretto albo likieru kawowego)
szczypta soli
Przygotowanie:

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko skondensowane i mieszać, aż składniki się połączą. Dodać alkohol i sól. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie ubić kremówkę na puszystą pianę. Następnie 1/3 ubitej śmietany dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Kiedy składniki się połączą, przełożyć masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation