Kuchnia

kuchnia

Pesto z zielonego groszku z odrobiną mięty, czosnkiem i oliwą z oliwek. Smakuje doskonale na grzankach z ciemnego pieczywa, może być również użyte jako dodatek do makaronów zamiast tradycyjnego pesto z bazylii. Pesto przygotowaliśmy z mrożonego zielonego groszku, świeży, niestety nie nadaje się do przygotowania tej potrawy. Konieczny będzie robot kuchenny, ręczny blender zbyt mocno rozdrobni groszek. Groszek nie powinien być zmiksowany na gładką masę, powinien być bardzo drobno posiekany. Smacznego.

Składniki:

700 g mrożonego zielonego groszku
6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Groszek rozmrażamy pod ciepłą, bieżącą wodą.
Czosnek i miętę mielimy bardzo drobno w robocie kuchennym.
Dodajemy rozmrożony groszek, sok z cytryny i oliwę, całość miksujemy. Groszek powinien być bardzo drobno posiekany, ale nie zmielony na pastę.
Próbujemy i doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Serwujemy na grzankach z ciabaty lub bagietki albo ze świeżo ugotowanym makaronem (penne lub fusilli).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation