Kuchnia

przetwory

Marynujemy
Pikantne marynowane gruszki

1kg małych, twardych gruszek
1 szklanka octu winnego JAMAR
1 i 1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki gorczycy
kawałek korzenia chrzanu
po 5 ziaren pieprzu białego i ziela angielskiego

Gruszki obrać, przekroić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Chrzan zetrzeć na tarce do jarzyn. Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Do octu włożyć gruszki i gotować ok.15 min, wyjąć i włożyć do gorących słoików. Zalewę zagotować, ostudzić i zalać nią owoce. Słoiki uszczelnić. Pasteryzować ok. 20 minut.
Pikantne marynowane gruszki 1kg małych, twardych gruszek 1 szklanka octu winnego JAMAR 1 i 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki gorczycy kawałek korzenia chrzanu po 5 ziaren pieprzu białego i ziela angielskiego Gruszki obrać, przekroić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Chrzan zetrzeć na tarce do jarzyn. Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Do octu włożyć gruszki i gotować ok.15 min, wyjąć i włożyć do gorących słoików. Zalewę zagotować, ostudzić i zalać nią owoce. Słoiki uszczelnić. Pasteryzować ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation