Kuchnia

przetwory

Pesto brokułowo-groszkowe
składniki:

5 sporych różyczek brokułów
¾ szkl zielonego groszku (mrożony najpierw rozmroź)
1 mały ząbek czosnku
½ łyżeczki tymianku (polecam świeży)
⅓ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
2 łyżki soku z cytryny
oliwa
szczypta soli morskiej
Groszek i brokuły zblanszuj we wrzątku gotując 2-3 minuty. Odcedź i wypłucz w zimnej wodzie.
Brokuły z groszkiem umieść w blenderze. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Stopniowo dolewaj oliwy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podawaj za ciepło lub zimno z dowolnym makaronem. Najlepiej pasuje do krótkiego, tj. penne lub fusilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation