Kuchnia

Sałatki

Jajeczna sałatka z marynowanym selerem

Jajeczna sałatka z marynowanym selerem
wg przepisu ze Smitten Kitchen
2-4 porcje

marynowany seler:

¼ szklanki białego octu winnego
¼ szklanki wody
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki cukru
2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę

sałatka:

½ szklanki marynowanego selera
4 jajka, ugotowane na twardo, obrane, pokrojone w kostkę
1 łyżka czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej (opcjonalnie)
1 łyżka koperku, posiekanego + trochę do dekoracji
sól i pieprz do smaku

Ocet, wodę, sól i cukier wymieszaj dobrze, aż cukier i sól się rozpuszczą. Marynatą zalej pokrojonego w kostkę selera. Odstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny (seler może postać w marynacie do dwóch tygodni). Przed dodaniem do słatki dobrze osącz.

Pokrojone w kostkę jajka (drobno lub grubiej, w zależności od preferencji), wymieszaj z osączonym z zalewy selerem, cebulą, majonezem, musztardą oraz koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka możesz też podzielić na białko i żółtko, białko posiekać, żółtko przetrzeć przez sitko. Uzyskasz wtedy gładszy sos.

Podawaj jako sałatkę lub pastę do pieczywa. Udekoruj gałązkami koperku.

salatka jajeczna

Ponieważ bardzo szkoda mi było smacznej octowej zalewy, w której marynował się seler, użyłam jej ponownie. Selera trzymałam w niej krótko, tylko pół godziny, więc marynata była ciągle świeża. Zalałam nią pokrojonego w plasterki ogórka, zamknęłam go w słoiczku i wstawiłam do lodówki. Do kanapek, jak znalazł!

ogorki-marynowane

Marynowany w ten sposób ogórek może być świetnym zastępstwem dla selera w tej sałatce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation