Kuchnia

smaki

Quiche ze szpinakiem
Ilość porcji: duża forma ok. 27-29 cm
Składniki
kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki
5 łyżek kremówki
ew. 2 łyżki wody
125 g masła
odrobinę soli
wierzch tarty:

2 cebule
400 g szpinaku
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 jajka
2/3 szklanki kremówki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
odrobina gałki muszkatołowej
1/2 szklanki startego sera gruyer

Przygotowanie

Krok 1.
Przygotowanie zaczyna od zagniecenia kruchego ciasta. Najpierw masło siekam z mąką a potem dpdaje pozostałe składniki. Polecam też poradnik o kruchym cieście.

Krok 2.
Wałkuję ciasto między dwoma płatami folii spożywczej a potem na wałku przenoszę do formy.

Krok 3.
Kładę na to folię do pieczenia lub papier, obciążam fasolkami (by nie wybrzuszyło się ciasto) i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut, a potem jeszcze 5 min. bez fasolek.

Krok 4.
Cebulę kroje w plastry i podsmażam na maśle, mieszam ze szpinakiem.

Krok 5.
Wszystkie składniki sosu mieszam.

Krok 6.
Na tartę nakładam cebulę i szpinak i zalewam sosem. Piekę jeszcze ok. 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation