Kuchnia

Desery, pyszności - różne słodkości

Składniki :
Warstwa czekoladowa

100g - tabliczka mlecznej czekolady
(użyłam takiej ilości, ponieważ czekoladę zakupiłam w Biedronce za całe 1.99zł, w przypadku lepszej gatunkowo czekolady z wysoką zawartością kakao wystarczy 50g)
30ml śmietanki 30%
1 łyżka masła


Warstwa kokosowa:

5 czubatych stołowych łyżek wiórków kokosowych
100g - tabliczka białej czekolady
(podobnie jak powyżej w przypadku lepszej gatunkowo wystarczy 30-50g)
łyżeczka cukru
60ml mleka 1,5%
60ml śmietanki
30g masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od warstwy czekoladowej. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli wlewamy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie, w małym garnku umieszczamy wszystkie składniki na warstwę kokosową. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 10minut, ciągle mieszając. Masa jest gotowa, gdy kokos zmięknie. Z lodówki wyciągamy masę czekoladową, aby nam nie zastygła. Następnie czysty słoik wyparzamy, nakładamy do niego 1/2 masy kokosowej i odstawiamy do lodówki na 10min. Jako następną nakładamy ostygniętą masę czekoladową oraz po raz kolejny masę kokosową. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Gotowy krem kanapkowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

PRZEPIS --->
http://smakiempisany.blogspot.com/search/label/Domowe%20przetwory
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation