Kuchnia

Desery

Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno

Składniki:
250 g chudego serka ricotta
800 g kremowego, gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
20 g żelatyny, a najlepiej agar- agar (także dla wegetarian)
15 g cukru trzcinowego, stewii lub miodu
3-4 gruszki lub inne owoce
1 galaretka np. cytrynowa
biszkopty (okrągłe) na wyłożenie blachy

Galaretkę cytrynową rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.

Do misy miksera wrzuć serek z cukrem lub miodem i miksuj około 2-3 minut. Następnie dolewaj jogurt cały czas miksując. Jeśli masa jogurtowa jest mało słodka - dosłodź.
Żelatynę wsyp do około 60-70 ml gorącej wody i dokładnie rozpuść. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj parę łyżek masy jogurtowej i wymieszaj by wyrównać temperaturę.
Żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy jogurtowej cały czas miksując.
Na dno tortownicy wyłozyc biszkopty.

Masę wylej do tortownicy ( u mnie o średnicy ok. 20 cm), wyrównaj powierzchnie i odstaw do lodówki. Gruszki obrać, pozbyć się nasienia, pokroić w plasterki (twarde gruszki gotować w wodzie kilka minut)
Gdy masa jogurtowa stężeje poukładaj na niej pokrojone gruszki i zalej tężejącą galaretką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation