Kuchnia

ciasta

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.

Składniki:

Biszkopt:
•3 jajka
•60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
•60g mąki ziemniaczanej
•100g cukru
•½ łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżka wody

Pianka:
•2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)
•1 litr słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:
•ok. 500g świeżych truskawek
•1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
2.Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
3.Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
4.Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
5.Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation