Kuchnia

ciasta

Ucierane Ciasto z Rabarbarem i Kruszonką
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
4 jajka
1 szkl cukru
150 gr masła
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
50 gr masła
4-5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru ( razem z cuk. waniliowym lub esencja waniliowa)

400-500 gr rabarbaru świeżego bądź mrożonego (mrożony rozmrażamy wcześniej, czekamy aby obciekł z nadmiaru soku i tez obtaczamy w mące)
3 łyżki mąki do obtoczenia rabarbaru
1 łyżka cukru

Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !

1. Masło dzielimy na 4 części. Jedną część zabieramy do zrobienia kruszonki.
Do 50 gr masła dajemy mąkę, cukier oraz ewen parę kropel esencji wanil. i zagniatamy kruszonkę która następnie na czas przygotowania ciasta chowamy do zamrażalki.
2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące.
3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę.
Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą.
Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec dajemy kruszonkę.
Pieczemy w 180 stop przez 45-60 min do tzw suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation