Kuchnia

kuchnia2

Babeczki Tiramisu



SKŁADNIKI NA BABECZKI:

ILOŚĆ: 9-10 babeczek

150 g mąki

20 g kawy rozpuszczalnej

90 g masła, miękkiego

30 g cukru

1 żółtko

10 g zimnej wody

SKŁADNIKI NA KREM:

250 g mascarpone

2 jajka

60 g cukru

5 g żelatyny

2 łyżki gorącej wody

Kawę miksujemy na proszek. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek kawowy oraz cukier. Miękkie masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników, lekko zagniatamy palcami, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i ponownie szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. pół godz.

Foremki smarujemy lekko masłem. Schłodzone ciasto przekładamy pomiędzy dwie folie spożywcze lub papier do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek. Górną część foremek przykładamy do ciasta i wycinamy koła trochę większe od nich. Wyciętym ciastem oblepiamy foremki, natomiast nadmiar ciasta usuwamy. Tak przygotowane foremki z ciastem przekładamy na 5 min do zamrażarki, po tym czasie w kilku miejscach nakłuwamy ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 10 min. przykryte papierem do pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy papier, zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 3 min. Babeczki studzimy i dopiero po tym czasie wyjmujemy z foremek.

Żelatynę rozpuszczamy z gorącej wodzie i odstawiamy. Mascarpone miksujemy chwilę, następnie dodajemy jajka, cukier oraz rozpuszczona żelatynę. Wymieszaną masę wkładamy na 15 min. do lodówki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewamy babeczki masą. Posypujemy lekko kakao, ale nie jest to konieczne. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation