Dziecko

Szarlotka

Szarlotka z Brzoskwinią
(bez mąki)
Dietetycznie Siostro!

Składniki :
(na tortownicę o średnicy 21 cm)

* szklanka kaszy manny
* pół szklanki brązowego, trzcinowego cukru
* pół szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
* pół szklanki otrębów pszennych zmielonych na mąkę + na wysypanie foremki
* 100 g masła roślinnego z kostki
* 6 średnich jabłek (np.Championy)
* 4 małe, dojrzałe brzoskwinie
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki cynamonu
*4 łyżki miodu lub inne słodzidło
* szczypta kwasku cytrynowego


Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach. Brzoskwinie obieramy i kroimy do jabłek. Do owoców dodajemy cynamon i kwasek. Sypkie składniki mieszamy razem w misce. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi otrębami. Na dno wsypujemy 1/3 sypkiej mieszanki i kładziemy 1/2 owoców, polewamy połową miodu, sypiemy kolejną warstwę sypkiej mieszanki i znów kładziemy owoce i polewamy miodem. Na wierzch wysypujemy resztę sypkiej mieszanki i kładziemy masło po kawałku - jeden obok drugiego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation