DIY - zrób to sam

zrob to sam

ciasto z kiwi

Składniki:

* 2 opakowania po 240 g herbatników maślanych
* 12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi
* 2 galaretki agrestowe (+600 ml wody)

Masa budyniowa:

* 650 ml mleka
* 8 łyżek cukru
* 3 duże żółtka
* 3 pełne łyżki mąki pszennej
* 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
* 200 g miękkiego masła


Do garnka wlewamy 450 ml mleka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy (można użyć blendera) i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy budyń stygnie przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).

Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.

W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation