Kuchnia

sałatki

Sałatka z grillowanym filetem w marynacie miodowej
Składniki:
400 g filetu z kurczaka
1 brokuł
50 g płatków migdałowych
4 pomidory
1 cebula czerwona
20 g miodu
10 ml octu winnego
20 ml oliwy
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 gałązki kolendry
1/2 papryczki chilli
4 gałązki natki pietruszki
przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, pieprz syczuański
1. Brokuły umyj i pokrój na mniejsze różyczki. Przełóż do miski i dopraw oliwą z oliwek, octem winnym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i odstaw.
2. Filety drobiowe pokrój w długie paseczki i przełóż do miseczki. Czosnek, papryczkę chilli i 2 gałązki natki drobno pokrój i dodaj do mięsa.
3. W moździerzu rozgnieć 2 ziarna ziela angielskiego i 10 ziaren pieprzu syczuańskiego oraz 4 ziarna pieprzu czarnego. Warto od razu do moździerza dodać 1 łyżeczkę soli, aby ziarna lepiej się skruszyły.
4. Gotową mieszanką przypraw mięso. Dolej jeszcze miód i oliwę oraz dosyp mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj. Filety odstaw na kilka godzin do lodówki, aby przeszły smakiem.
5. Na rozgrzany grill połóż ruszt z wąską kratką lub użyj tacki aluminiowej. Grilluj fileciki drobiowe z każdej strony, aż będą rumiane. W tym czasie pokrój pomidory na ćwiartki i ułóż na grillu, aby lekko się zrumieniły.
6. Na małej tacce grillowej rozsyp obrane migdały i lekko podpraż. Jak staną się chrupiące, to delikatnie przesiekaj nożem i odłóż do miseczki. Przydadzą się do dekoracji.
7. Sałatkę z brokułów ułóż na półmisku i udekoruj ją ćwiartkami pomidorów i pokrojoną w krążki cebulką czerwoną. Wszytko polej sosem z sałatki. Fileciki z kurczaka poukładaj dookoła na półmisku i całość udekoruj listkami kolendry i natki oraz pokruszonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation