Kuchnia

przepiy

KOKOSOWE CIASTO Z KASZĄ MANNĄ

Składniki:
- 4 łyżki kaszy manny,
- 100 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych),
- 2 ½ szklanki mleka,
- 2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 1 szklanka oleju (dałam ¾ szklanki),
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać 1 szklankę cukru, kaszę mannę, wiórki kokosowe i 2 szklanki mleka. Zagotować, często mieszając, aż zgęstnieje (ok. 3 minuty). Zdjąć z ognia.
W oddzielnej misce zmiksować jajka z 1 szklanką cukru. Dodać olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ½ szklanki mleka. Wszystko razem wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej blaszki (23x23 cm) i piec wstępnie 10-15 minut w temp. 180 st.C. Od razu na wierzchu rozsmarować masę kokosową, a potem wlać resztę ciasta kakaowego. Piec jeszcze 30 minut - do suchego patyczka.

Polewa:
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 50 g masła,
- 100 g czekolady

Zużyłam tylko połowę porcji.
Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać - do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą od razu polać ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation