Kuchnia

przepiy

BROWNIES Z KREMEM KOKOSOWYM.

Ciasto:

8 łyżek masła

3/4 szklanki cukru

2 jaja

1 szklanki mąki

1/2 szklanki kakao

1/4 szklanki mleka

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

3 szklanki mleka

1 torebka budyniu śmietankowego

1/2 szklanki cukru

100 g masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

25 dag wiórków kokosowych

+ ew. polewa czekoladowa

Ciasto:

Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach ok. 20x20 cm i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

I krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy wiórki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż wiórki zmiękną. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.

Budyń roztrzepujemy z pozostałą połową szklanki mleka. Powoli wlewamy do masy kokosowej, ciągle ją mieszając. Gotujemy całość jeszcze kilka minut - ok. 3-4. Odstawiamy na 15 minut do ostudzenia, a następnie wykładamy na ciasto. Całość musi sobie zastygnąć w chłodnym miejscu.

Chciałam zrobić krateczkę z roztopionej czekolady, ale coś za szybko zastygała i ogółem dziwnie się zachowywała (lewa jakaś!) i wyszły bardzo szykowne krowie plamki. Co poradzić, smaku nie zmieniło. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation