Kuchnia

VEGAN

placuszki marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym - składniki:
5 (ok. 600 g) marchewek
2 jajka
ok. 3/4 szklanki (ok. 110 g) mąki pszennej
sól
olej lub oliwa do smażenia
sos:
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego koperku
mielony kumin
placuszki marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym - sposób przygotowania:
przygotuj sos: koperek umyj, osusz i posiekaj. wymieszaj z jogurtem i szczyptą mielonego kuminu. przygotuj placuszki: marchew obierz i umyj, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski. dodaj jajka, dopraw solą, wymieszaj i stopniowo, nie przerywając mieszania, zacznij dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała ciasto na placki ziemniaczane (ilość mąki, jaką musisz dodać, zależy od tego, jak wodniste są marchewki). na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i łyżką nakładaj średniej wielkości placuszki. smaż je z obu stron na złocisty kolor. zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. podawaj z sosem koperkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation