Kuchnia

VEGAN

Indyjski chai

SKŁADNIKI
(dla dwóch osób na dwa olbrzymie kubki, lub dla jednej na cały dzień sączenia:))
2 łyżki czarnej, intensywnej herbaty dobrej jakości (np. Assam)
500 ml mleka, pełnotłustego
200 ml wody
Przyprawy:
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka strączków zielonego kardamonu, lekko utłuczonych
laska cynamonu (może być mielony)
odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta chilli.
Cukier brązowy
oczywiście składniki możecie podmieniać, zmieniać i zamieniać! :-)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko gotujemy razem z przyprawami. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy przez 15-20 minut. (Uważajcie na kipiące mleko!)
Ściągamy rondelek z ognia, dostawiamy na kilka minut (tak aby woda miała temperaturę około 80C),. Dosypujemy herbatę, czekamy jeszcze 5minut tak aby się zaparzyła.
Przelewamy przez siteczko i wlewamy do kubeczków.
I już! Proste prawda? I grzeje:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation