Kuchnia

sosy

Sos bearneński

Składniki:
1/3 szkl. białego wina wytrawnego1/3 szkl. octu2 żółtka1/2 kostki masła1 cebulka szalotka

Sposób przyrządzania:
Estragon, szczypior i pietruszkę umyj i posiekaj. Cebulkę obierz z łuski i również drobno posiekaj. Następnie zalej ją winem i octem, zagotuj i odparuj do połowy objętości. Płyn przecedź przez sitko i nieco przestudź. Dodaj do niego żółtka i ubij trzepaczką. Otrzymaną masę znowu podgrzej na wolnym ogniu przez ok. 20 min, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Następnie dodawaj po kawałeczku masła, pamiętając o ciągłym ubijaniu. Do gęstego sosu dodaj posiekane zioła, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Sos bearneński wyśmienicie pasuje do mięsa czerwonego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation